Kuvakudoksista

Olipa kerran… Kulttuurimatka Egyptiin vuonna 1999.

Tuon matkan aikana Luxorissa tutustuin Mina Refatiin, joka omisti basaarin Luxorin kauppakujalla. Myymälässä hän möi autenttisia egyptiläisesineitä, kankaita ja patsaita sekä muinaisella menetelmällä kudottuja seinävaatteita. Mina oli kulttuuri-ihminen ja hän muun muassa auttoi minua tutustumaan koptikristittyjen salattuihin rukoushuoneisiin. Salattuja nuo paikat olivat siksi, että koptien tilanne on ollut ja on vaikea muslimienemmistöisessä Egyptissä. Nuo mielenkiintoiset retket auttoivat minua silloisissa taidehistorian opinnoissani.

Seuraavana vuonna Mina toi Ramses Wissa Wassef -opiston kutojien kuvakudoksia näytteille Suomeen. Hänen kuvakudosnäyttelynsä oli Topelius-Galleriassa Uudenmaan kadulla Helsingissä. Samaan aikaan minulla oli oma akvarellinäyttely parin korttelin päässä Kalevankadulla Galleria Oma Huoneessa. Olin egyptiläisten kuvakudosnäyttelyn avajaisissa ja kutsuin Minan seurueineen tutustumaan näyttelyyni. Joissain vaiheessa rupesimme pohtimaan mahdollisuuksia tehdä kuvakudoksia akvarelleistani. Tuo pohdinta johti sopimukseen ja yhteistyöhön egyptiläisen kutojaryhmän kanssa. Tuo yhteistyö johti sittemmin n. kolmenkymmenen kuvakudoksen syntymiseen.

Gobeliinit on kutonut egyptiläinen kutojaryhmä Atef-nimisen taiteilijan ja kutojan johdolla, Kairon Gisassa sijaitsevassa ateljeessaan. Atef on, paitsi taiteilija, myös Kairon taideakatemian opettaja. Kutojat ovat maailmankuulun Ramses Wissa Wassef -koulun kasvatteja. Kuvakudokset on tehty vanhaa egyptiläistä kuvakudosperinnettä kunnioittaen luonnonvärein värjätyistä villalangoista. Kudokset tehdään tarkoin akvarellieni tai grafiikanlehtieni mukaan. Olen tehnyt yhteistyötä egyptiläisten kutojien kanssa vuodesta 2003 ja käynyt myös paikan päällä seuraamassa työskentelyä.

Egyptiläiset kutojat käyttivät yleensä yksinomaan maavärejä kudoksissaan ja kaksi ensimmäistä kudosta eivät miellyttäneet minua, sillä omat työni ovat puhtaasti koloristisia eikä haaleampisävyinen perinteinen egyptiläinen tyyli vastannut akvarellieni värimaailmaa. Annoin jokaisen kudonnaisen jälkeen ohjeita värien käytöstä. Varsinkin punaiset olivat kompastuskiviä. Viimein kolmas sopimustyö miellytti minua. 

Tein uuden sopimuksen ja lopulta yhteistyöni egyptiläisten kutojien kanssa jatkui yli kymmenen vuoden ajan. Kävin myös Atefin ryhmän ateljeessa Kairon Gizassa seuraamassa taidekutojien työskentelyä.

%d bloggers like this: